Lar du nysgjerrigheten ødelegge avkastningen din?

Sjekker du investeringene dine ofte? I så fall kan det koste deg dyrt.

Vi mennesker kjenner smerten av et tap dobbelt så tungt som gleden av å få en gevinst. Kombiner det med å sjekke avkastningen til porteføljen din hyppig, og sjansen for å gjøre dårlige valg med sparepengene skyter i været.

Ny teknologi, som smarttelefoner, gjør ikke saken bedre. Enkel tilgang gjennom en app på smarttelefonen i lommen gjør porteføljen din og avkastningstall mer tilgjengelig enn noen gang. Resultatet blir typisk dårligere avkastning om du lar deg friste.

Her forklarer jeg hvorfor du ikke bør sjekke investeringene dine ofte, og hva du kan gjøre for å unngå det.

1. Falskt inntrykk av risiko

Aksjemarkedet er opp to av tre dager. Men det hjelper lite om du sjekker investeringene dine daglig. Selv om du stort sett er i pluss, vil du se flere av de negative dagene. Kombiner det med at du føler tap dobbelt så tungt som en gevinst og du har et problem.

De negative dagene brenner seg fast i hukommelsen som vonde minner. 

Slik kan du oppleve porteføljen din som mer risikabel enn den faktisk er. I verste fall tar du ned risikoen (og muligheten for avkastning) mer enn du ellers ville.

Lavere avkastning

Skal du redusere risikoen i porteføljen, er det enkleste å inkludere et rentefond. Men ta i for hardt, og avkastningen blir for lav.

Si du hadde 100 000 kroner i aksjefondet DNB Spare100 i februar 2020. Men etter å ha sjekket avkastningen daglig i noen uker, orket du ikke mer og byttet til DNB Spare 50 med halvparten i aksjefond og halvparten i rentefond.

Forskjellen?

Pengene ville vokst til 206 800 kroner i DNB Spare 100 de neste fem årene. Men kun til 148 100 kroner i DNB Spare 50. Det er 58 700 kroner mindre fordi du lot deg stresse.

Tips: Jo sjeldnere du sjekker porteføljen din, desto større sjanse for at du vil se at pengene har vokst. Det gjør deg tryggere på investeringene du har valgt, og det blir enklere å velge et forhold mellom risiko og mulighet for avkastning som passer deg.

Utviklingen i et aksjefond og et fond med halvparten i aksjefond og halvparten i rentefond fra 26. februar 2020 til 26. februar 2025. (Kilde: Morningstar)

Utviklingen i et aksjefond og et fond med halvparten i aksjefond og halvparten i rentefond fra 26. februar 2020 til 26. februar 2025. (Kilde: Morningstar)

2. Større sjanse for å selge på bunn

Å sjekke porteføljen ofte er spesielt ødeleggende under børsfall. Hvis noen dager med negativ avkastning vipper deg av pinnen, vil flere uker (eller måneder) oppleves som om du er nattmat i skrekkfilmen Haisommer.

Da øker sjansen for å gjøre dyre feil, som å selge i panikk, for så å stå igjen på sidelinjen når aksjemarkedet snur opp.

Rikere uten å sjekke porteføljen

Si du hadde 100 000 kroner i globale indeksfond i februar 2020. Du hadde hørt rykter om et nytt koronavirus, men tenkte ikke mer på det.

Samtidig hadde du én regel: Å kun sjekke porteføljen din ved årsskiftet.

Neste gang du sjekket porteføljen hadde du 108 700 kroner og var 8,7% i pluss. Kult!

Hva om du i stedet hadde sjekket avkastningen ofte?

Da kunne opplevelsen blitt slik:

100 000 kroner
99 100 kroner (-900 kroner)
96 600 kroner (-3 400 kroner)
94 700 kroner (-5 300 kroner)
94 300 kroner (-5 700 kroner)
91 000 kroner (-8 000 kroner)
90 200 kroner (-9 800 kroner)
92 000 kroner (- 8 000 kroner)
89 500 kroner (-10 500 kroner)
92 500 kroner (-7 500 kroner)
90 700 kroner (-9 300 kroner)
88 700 kroner (-11 300 kroner)
84 100 kroner (-15 900 kroner)
87 900 kroner (-12 100 kroner)
80 800 kroner (19 200 kroner)
84 600 kroner (-15 400 kroner)
78 100 kroner (-21 900 kroner)

108 700 kroner (+8 700 kroner)

Resultatet ble det samme. Men reisen fra 100 000 kroner til 108 700 kroner ville stresset deg halvt i hjel, om du ikke også solgte rundt bunnen i mars 2020.

Tips: Ikke sjekk porteføljen din i et børsfall. Du vil kun oppleve smerte og sjansen for at du gjør dyre feil, som å selge på bunn øker. Unntak om det er for å se etter kjøpsmuligheter.

3. Øker sjansen for å jage avkastning

Smarttelefoner gjør det enkelt å sjekke porteføljen og “følge med”. Utfordringen er at den enkle tilgangen har en pris.

Smarttelefonen din saboterer deg

Ta for eksempel denne studien, som tok for seg 15 000 handelskontoer fra et par tyske banker. Den så på hvordan investorene endret atferd når de kjøpte og solgte aksjer, fond og mer via en app på smarttelefonene sine.

Vet du hva forskerne fant?

  • Investorene sluttet å gjøre ordentlige vurderinger før de investerte og satset mer på “magefølelsen” når de handlet via appen på telefonen
  • De gamblet mye mer
  • De lot seg også lettere rive med, og kjøpte investeringer som hadde steget mye i det siste. Uansett hva som var populært, så kastet de seg med

Hold på slik og du er garantert dårlig avkastning.

Dette handler om hvordan hjernen vår fungerer. Smarttelefonene virker å overlate oss mer til innsikt, som leder til mer impulsive og lite gjennomtenkte valg når vi skal investere. Samtidig lurer det oss til å gjøre mer risikable investeringer og å jage avkastning.

Tips: Har fondsplattformen du bruker en “skjul avkastningen” funksjon? Flott, slå den på nå. Hvis ikke bør du slette appen til plattformen du bruker fra mobilen din.

Tips til å få bedre avkastning

Lyst på bedre avkastning? Gjør deg selv en tjeneste og la porteføljen din være i fred. Mens andre “følger med” på telefonene sine og kjøper hva enn som har gitt høy avkastning, vil du få bedre avkastning – og ende opp rikere!

Kun to gode grunner til å sjekke

Skal du først se hvordan det går, kan du gjøre det i forbindelse med den årlige skattemeldingen. Da må du uansett kontrollere at beløpene som er oppgitt stemmer. Et annet unntak er når du skal rebalansere porteføljen din.

Utover det, og du bare kjeder deg eller er nysgjerrig. Men avkastningen din blir ikke bedre uansett hvor ofte du sjekker, tvertimot.

Du kan se det på linje med å sjekke sosiale medier i tide og utide. Hva er vel mer irriterende enn folk som glor på mobilen når dere er ute sammen? Det er nedsiden med dagens teknologi, og det stjeler tid og fokus fra tingene som er viktig for deg.

For å oppsummere: Sjansen for å gjøre dyre feil og dårlige valg flyr taket når du sjekker porteføljen din ofte. Heldigvis er det du selv som styrer dette. Slett appen til investeringsplattformen eller slå på “skjul avkastningen” funksjonen. Det er det enkleste du kan gjøre for å få bedre avkastning på sparepengene dine.

Gjør bedre valg med sparepengene dine

Bli med 10 000+ andre og få Finansnerdens 5 min. gratis ukentlig nyhetsbrev om sparing og investering.

    En e-post hver mandag og du kan melde deg av når du vil

    Legg igjen en kommentar

    Lyst på mer?

    Bli med 10 000+ andre og få Finansnerdens 5 min. gratis ukentlig nyhetsbrev om sparing og investering.

    🧠kunnskapen du trenger for å få sparepengene til å vokse
    📈hva som skjer i markedene enkelt forklart
    🤓dypdykk i fond og spareprodukter
    🤩ekslusivt innhold

    En e-post hver mandag og du kan melde deg av når du vil