Aksjefondet Nordea Likestillingsfond ga 100% avkastning på fem år, kunne vi nylig lese i DN.
Det er som at 100 000 kroner skulle bli til 200 000 kroner. Tenk, her kunne du både doblet sparepengene dine og støttet opp om likestilling.
Det høres jo bra ut?
Men la deg ikke lure.
1/9 Nordea likestillingsfond – flopp eller suksess?
+100% på 5 år🚀
Det høres jo bra ut?
La oss ta en kikk… pic.twitter.com/8UrJCco9Tm
— Finansnerden💰 (@Finansnerden) March 29, 2024
Dette er ren reklame
Applaus til kommunikasjonsavdelingen i Nordea, som fikk ut saken uten en eneste kritisk kommentar. Dette er imponerende! Ingen grunn til å ødelegge gla`saken ved å nevne at globale indeksfond gjorde det bedre i den samme perioden, heller.
For det gjorde de, gitt.
Bare se her.
Avkastning i kroner fra 21. februar 2019 til 24. mars 2024:
- Nordea Likestillingsfond: 109,2%
- KLP AksjeGlobal Indeks P: 126%
Forskjellen?
100 000 kroner investert i Nordea Likestillingsfond ville vokst til 209 200 kroner i denne perioden. 100 000 kroner i KLP AksjeGlobal Indeks ville derimot vokst til 226 000 kroner.
Det er 16 800 kroner mer om du valgte indeksfondet.
Nordea Likestillingsfond tok også hakket høyere risiko.
Standardavvik: 12,21% mot 12,14% (hentet fra Morningstar 24. mars 2024). Et høyere tall her betyr at sparepengene dine ville svingt mer i verdi i Nordeas fond, sammenlignet med indeksfondet fra KLP.
Forskjellen i svingninger er ikke stor. Men det er verdt å nevne ettersom fondet ble blåst opp som «tidenes suksess».
Hva med fondets referanseindeks?
Nordea Likestillingsfond har mål om å slå MSCI All Country World Index. En indeks med store selskaper fra hele verden, inkludert fremvoksende økonomier, som Indonesia. KLP Aksje Global Indeks følger MSCI World, som utelater disse.
Et globalt aksjefond i praksis
Men Nordeas fond eier nesten bare globale aksjer. Rundt 1% er i fremvoksende økonomier, ifølge analysebyrået Morningstar. Det er omtrent det samme som du finner i det globale indeksfondet, KLP AksjeGlobal Indeks P.
Fondets investeringer overlapper også godt med KLP AksjeGlobal Indeks. Faktisk er de topp tre største investeringene de samme som du ser i tabellen under.
Lite fremvoksende økonomier å se her. Det er heller ikke så rart, siden land som Kina, India og Indonesia, ikke akkurat er kjent for selskaper med høy kvinneandel.
I stedet er Nordea Likestillingsfond fullt av store amerikanske teknologiselskaper og legemiddelselskaper.
Ikke noe feil med det. Men Nordea Likestillingsfond ligner et globalt aksjefond, og bør derfor kunne sammenlignes med globale indeksfond.
Skyhøy pris
Fondet er også dyrt å eie.
1,74% i året oppgis hos Nordea og 1,50% i året hos Nordnet. Som Finanstilsynets prisundersøkelse påpekte, så er Nordeas egne fond dyrest hos Nordea.
Med rundt 5,2 milliarder kroner under forvaltning, betyr det at fondet håver inn cirka 78+ millioner kroner årlig til storbanken.
Skal jo ha til salt i grøten, må du vite.
Er fondet en suksess eller flopp?
Nordea Likestillingsfond har siden starten i 2019 gitt lavere avkastning enn et globalt indeksfond. Risikoen har også vært litt høyere. Det betyr at fondet hittil er langt fra den suksessen for investorene som det fremstod i avisen.
For Nordea derimot har fondet vært god butikk.
Tips fra Finansnerden: Når du hører om aksjefond som har gitt fenomenal avkastning. Sjekk avkastningen opp mot sammenlignbare indeksfond. Det vil si globale indeksfond for globale aksjefond og så videre.
Du kan spare mye på å være litt kritisk!
Innlegget ble først publisert i Finansnerdens nyhetsbrev 25. mars 2024. Lyst på mer som dette? Meld deg på ved å fylle ut skjemaet under.