De 7 eneste gode grunnene til å selge fond

Få snakker om når du bør selge fond.

Litt rart egentlig. Hele poenget med å investere i fond og få sparepengene til å vokse, er jo at at du en dag skal bruke dem.

Kanskje er det derfor så mange selger fond av feil grunner? De blir redde og selger når børsene faller. Andre ganger fristes de til å selge for å ta en rask gevinst, etter at aksjemarkedet har steget mye på kort tid.

I dette innlegget skal vi se nærmere på når du bør selge fond.

De eneste gode grunnene til å selge fond er:

  • Når du har oppnådd det du ønsker
  • Når noe i livet ditt forandres så du må endre porteføljen din
  • Rebalansering
  • Fondet gjør det dårligere enn forventet
  • Endringer i fondets strategi eller mandat
  • Når prisen øker
  • Når fondet blir for stort til å kunne gi god avkastning

1. Når du har nådd målet

Endelig er dagen her, og du er i mål etter å ha spart i fond i “hundre” år.

Kanskje ville du ha fuck you money, et feriehus i Spania eller en romslig pensjon? Jeg vet ikke hva. Men at du er i mål er en fin anledning til å feire med å selge fond.

Nå er det ikke slik at du nødvendigvis skal selge alt du har i fond. Det kommer an på hva du ønsket å oppnå. Hvis målet var å ha en million kroner til å kjøpe feriebolig for, vil det ofte være naturlig å ta ut hele beløpet. 

Ønsker du derimot å ta ut et beløp årlig for å spe på pensjonen blir det annerledes. Da vil du i stedet selge deg gradvis ut over tid.

Tips: Skal du selge deg ut av fond over tid bør du på forhånd lage en plan for hvordan det skal gjøres, og hvilken risiko du er villig til å ta mens uttakene pågår.

>>Lær mer: 4 strategier for å selge fond når du skal bruke pengene

2. Noe endrer seg i livet ditt

Livet har en tendens til å skje. Kanskje blir du gift eller får barn? Eller at du er uheldig og evnen din til å tjene penger reduseres?

Det er risikabelt å leve!

I så fall kan det være lurt å stoppe opp og vurdere hvordan du er investert. Et behov for mer penger enn først antatt kan bety at du må velge mer risikable fond. Trenger du derimot pengene tidligere, kan det bety at du vil redusere risikoen.

Tips: Hva om bankkontoen er tom og du trenger penger? Da er det lurt å selge det du trenger med en gang, i tilfelle du skulle være uheldig å treffe på et børsfall.

3. Rebalansering

Rebalansering er en god grunn til å selge fond.

Har du flere enn ett fond må du rebalansere porteføljen din. Det vil si at du justerer andelen hvert fond utgjør av porteføljen tilbake til hva du har bestemt er best.

Det er nok en god grunn til å selge fond.

Eksempel: Si du har bestemt at du skal ha 80% av pengene dine i et globalt indeksfond, og 20% i et nordisk small cap fond

Deretter stiger det nordiske small cap fondet i verdi.

Plutselig utgjør det 40% av pengene!

Nå er er porteføljen ute av balanse og du eier for mye småselskaper. For å gjenopprette balansen, selger du i det nordiske small cap fondet og investerer pengene i indeksfondet, til du igjen har 80% i globale indeksfond og 20% i small cap fondet.

Tips: Du kan rebalansere på to måter. Enten selge fond som har steget for å kjøpe fond som ligger etter. Eller du kan kjøpe mer av det som ligger etter med nye penger.

>>Lær mer: Slik rebalanserer du porteføljen din i tre steg 

4. Fond som ikke lever opp til forventningene

Noen ganger kan du ende med fond som ikke lever opp til forventningene – spesielt å velge gode aktive aksjefond er vanskelig.

I så fall bør du vurdere om du fortsatt skal eie fondet.

Bare vær sikker på at fondet faktisk er dårlig før du bytter det ut. Det enkleste er å sammenligne avkastningen med lignende fond. Det vil si at du sammenligner globale aksjefond med globale aksjefond, helsefond med helsefond og så videre.

Eksempel: Hvis et nordisk eiendomsfond har gitt dårligere avkastning enn andre nordiske eiendomsfond de siste tre årene, så er det lov å revurdere og selge fondet. 

Men unngå å gjøre forhastede beslutninger. Et år eller to med dårlig avkastning er ikke uvanlig, selv for de beste aktive aksjefondene. 

Her bør du også tenke helhet.

Avkastning er en ting, men avkastningen i forhold til risikoen forvalteren tar en annen. 

Tips: Indeksfond kan også skuffe. For eksempel at et globalt indeksfond ikke følger det globale aksjemarkedet like tett som du først trodde.

>>Lær mer: Slik velger du gode aktive aksjefond i fem steg

5. Endringer i forvaltningen av fondet

Hvis et fond endrer strategi, for eksempel ved at det går fra å skulle slå indeksen med teknisk fremfor fundamental analyse, er det et rødt flagg. Samme om et fond skulle endre investeringsmandatet, og gå fra å fokusere på små til store selskaper.

Skulle det skje, bør du vurdere om fondet fortsatt passer deg og din portefølje. Hvis ikke, er det en god grunn til å hive fondet på sjøen.

Tips: Forvalterbytte har lite å si for indeksfond. For aktive fond er det annerledes. Hvis den som tar over har gode resultater fra lignende fond, er det null stress. Erstattes derimot den erfarne forvalteren med en fersking, bør du revurdere fondet.

6. Fondet blir dyrere

Prisøkninger kan også være en god grunn til å selge fond.

Kostnader har mye å si for hvilken avkastning du kan få over tid. Lave kostnader har også vist å være et tegn på fond som vil gjøre det bra. Du bør derfor følge nøye med om hva du betaler i forvaltningsgebyr eller plattformavgift fond skulle øke.

Endringer i fondets prisstruktur er nok en grunn til å revurdere. Hvis et fond plutselig innfører resultatbasert forvaltningsgebyr er det lov til å bli skeptisk.

Tips: Mens en økning i forvaltningsgebyret bør få deg til å revurdere fondet, kan en økning i plattformgebyret bety at du bør flytte fondet til noen som gir deg bedre pris.

>>Lær mer: Slik finner du ut hva fond faktisk koster

7. Fondet er blitt for stort

Aktive aksjefond kan få så mye penger under forvaltning at forvalteren ikke lenger greier å skape god avkastning. Dette er ikke et problem for indeksfond. 

I verste fall greier ikke forvalteren lenger å utøve fondets investeringsstrategi. 

Eksempel: Et aksjefond som investerer i småselskaper vokser fra å ha 1 milliard kroner under forvaltning til 10 milliarder kroner. Da blir det mer utfordrende for forvalteren å investere på den samme måten og levere like god avkastning.

Det kan være en god grunn til å selge og bytte ut fondet.

Tips: Du ønsker fond som er passe store. Ikke så store at avkastningen ryker, men heller ikke så små at fondet står i fare for å bli lagt ned.

>>Lær mer: Slik vurderer du om et fond er blitt for stort.

Hva enn du gjør, ikke selg fond på impuls eller fordi du er redd – det er klassiske feil. Å investere i fond er et maraton, ikke en sprint. Så unngå å gjøre forhastede beslutninger, og la ikke følelsene dine få styre. Ditt fremtidige jeg vil takke deg!

Legg igjen en kommentar