Du må spare mer enn dobbelt så mye penger som du tror for å kunne kalle deg millionær. Her får du vite hvorfor.
Du har sikkert sett bankenes reklame:
Spar et par tusen hver måned i aksjefond og du har en million kroner om 20 år. Flott. Men vet du hva? Du kan riktignok ende med noen hundretusen kroner, men «millionær» blir du ikke fordi:
- Inflasjon gjør at penger blir mindre verdt over tid
- Skatt på gevinst i aksjefond tar en del av kaken
Du vil derfor måtte regne med å spare en del mer enn hva du først tenkte.
Hvis ikke vil du nok ende med mindre.
Banken: Spar 2 300 kroner hver måned i #aksjefond og du kan få en million kroner!
Du: 🤑💰
20 år senere:
-190 000 kroner i gevinstskatt💸 og
1 million er kanskje ikke mer verdt enn 500 000 kroner i dagens pengeverdi💸💸💸Du: 🤡
— Finansnerden💰 (@Finansnerden) March 28, 2023
En million i dag er mindre verdt i morgen
Husker du Egon Olsen i Olsenbanden? Han skulle bare ha en million, og så var livet i boks. Men det var på 70- og 80-tallet. I dag derimot får du knapt en garasjeplass i Oslo Sentrum for en million kroner.
Hva er det som skjer med verdien av pengene våre?
Jo, prisene på alt vi trenger for å leve øker hvert eneste år. Dette er inflasjonen. Unntak for prisen på datalagring, flatskjermer og lignende. Men generelt får du kjøpt stadig færre varer og tjenester for et gitt kronebeløp over tid.
Hva tror du en million er verdt om 20 år?
Du må i dag ha 1,56 millioner kroner for å kjøpe samme mengde varer og tjenester som en million ga i 2002. For prisene har steget 56% over de siste 20 årene. Samtidig var dette i en periode med lav prisvekst.
I hvert fall sammenlignet med 70- og 80-tallet, hvor prisene steg over 10% enkelte år, og ikke minst prisveksten vi ser i dag.
Du vil nok derfor bli skuffet over hvor lite en million kroner vil rekke om noen år.
Avhenger av tid og prisvekst
Si vi får 3% prisvekst årlig de neste 20 årene.
I så fall vil en million kroner i dag tilsvare rundt 1,8 millioner kroner om 20 år. Blir prisveksten i stedet 4% vil en million i dag tilsvare nesten 2,2 millioner kroner.
En million kroner i dag vil derfor ikke være det samme som «en million» kroner om 20 år. Kanskje heller nærmere 2 millioner?
Men det kan også hende at du vil trenge mer, mye mer.
Hvor mye avhenger av to ting:
- Hvor lenge det er til du ska ha «en million»
- Størrelsen på den årlige prisveksten
Bare se i tabellen under.
Hvor mye må du spare for å ha «en million»?
La oss si en million kroner i dag tilsvarer 2 millioner kroner om 20 år. Det vil si en prisvekst på mellom 3% og 4% de neste 20 årene, og er ikke usannsynlig. Samtidig regner vi med 5,75% årlig gjennomsnittlig avkastning i aksjefond, som er prognosen fra Finans Norge.
I så fall må du spare 4 500 kroner hver måned i aksjefond i 20 år for å komme i mål.
Skatt på gevinst gjør at du må spare enda mer
Etter å ha spart 1,08 millioner kroner til sammen har du rundt 2 millioner kroner i aksjefond. Men så skal du betale 37,84% i skatt av gevinsten på rundt 925 000 kroner i aksjefond. Jeg ser her bort fra skjermingsfradrag for å gjøre det enkelt. Dermed sitter du igjen med 1,65 millioner kroner etter skatt.
Et hyggelig beløp. Men det er ikke nok om du skal kunne kalle deg millionær.
Så hvor mye må du egentlig spare?
Vel, omtrent 5 600 kroner i måneden.
5 600 kroner hver måned i aksjefond i 20 år kan vokse til 2,49 millioner kroner, hvorav 1,34 millioner er innskudd og 1,15 millioner i gevinst. Av gevinsten betaler du cirka 435 000 kroner i skatt og sitter igjen med rundt 715 000 kroner, eller samlet litt over 2 millioner kroner.
Først da sparer du nok til å kunne ha to millioner kroner om 20 år, tilsvarende en million i dag.
Oppsummering: Du må spare 5 600 kroner hver måned i aksjefond fremfor 2 300 kroner om du skal kunne ha «en million» om 20 år. Det er mer enn dobbelt så mye sammenlignet med hva du får presentert i alt fra sponset innhold i media til bankenes sparekalkulatorer.
Skulle ønske vi kunne begynne å snakke ærlig om penger. Mitt forslag: Innfør en ny pengeenhet som er bundet til kroneverdien januar 2000 (for å ta et rundt tall). Kall den f.eks. tusenårskroner, tkr. Da kunne vi snakket om «1 mill tkr» etc istedenfor å bruke en ustabil kroneverdi. Vi trenger ikke vente på staten eller andre, men kan enkelt og greit begynne å bruke denne nye enheten i alt vi snakker om av penger.
Heisan Aksjemannen,
Bitcoin neste da 😉
Jøss, her røsser det gledelig nok inn nye innlegg fortere enn jeg rekker å logge på.. Hva gjelder bitcoin er det vel bare å drømme/spekulere videre..
Hei Mister,
Ja, her renner det inn. HAHA. Jeg trodde bitcoin var ferdig, igjen. Men nå er det pokker meg tilbake igjen – så gudene vet!
Utrolig bra poeng dette med sparing. Det finnes jo folk som flipper boliger og sparer penger i eiendom (tenker ikke på boligen man bor i) i stedet for å ha penger i banken. Eller kanskje i tillegg til penger i banken. Er vel mer risikofylt, men gir kanskje mer avkastning?