Å flytte fond er langt fra så smidig som bankene sier.
Forsinkelser skjer, og du kan oppleve at fondene dine blir “låst” i flere måneder, om du skulle være uheldig. I verste fall kan du gå glipp av mye penger, om fondene dine skulle bli solgt og du ikke er investert mens flyttingen pågår.
Jeg har derfor laget denne guiden om å flytte fond for å hjelpe deg.
Det handler om å:
- finne ut hva du betaler for fondene dine i dag
- sjekke hva fondene koster hos andre
- vurdere om du skal flytte fond
- sjekke hva slags konto fondene dine står på
- følge flytteprosessen for aksjesparekonto
- forstå utfordringer som kan oppstå, og hva du kan gjøre for å minimere skaden
La oss hoppe i det!
Steg 1: Hva betaler du for fondene dine i dag?
Først, undersøk hva fondene dine koster der du er i dag. Lite vits å tenke på å flytte fond om du allerede har en god pris.
Du gjør det enklest ved å slå opp hvert av fondene du eier hos fondstilbyderen din. Her er du ute etter totalprisen. Fondstilbyderen er pliktig til oppgi totalprisen på fond, men likevel er det ikke alltid så lett å finne ut av.
Usikker på hvordan du går frem?
Slik finner du ut hva fond koster.
Steg 2: Hva koster fondene dine hos andre?
Sjekk deretter hva fondene dine koster hos andre fondstilbydere. Målet er å se om du kan få fondene dine billigere enn der du har fond i dag.
En omfattende jobb, tenker du kanskje?
Neida. Ifølge Finanstilsynets prisundersøkelse, har Skagen, Storebrand og Sbanken de laveste prisene på fond, tett fulgt av Kron og Nordnet.
Start med dem.
Forskjellige tilbydere best på ulike typer fond
La meg legge til noen nyanser.
Ulike fondstilbydere tilbyr nemlig lavest pris på forskjellige typer fond. Så hvor du vil få best pris vil avhenge av hvilke fond du eier.
Indeksfond er vanligvis billigst når du kjøper fondsselskapenes egne indeksfond hos dem. Skal du for eksempel ha indeksfond hos KLP, er de billigst hos KLP. Vil du ha indeksfond fra flere tilbydere kan Kron, DNB eller Sbanken være bra.
Aktive aksjefond er billigst hos Skagen og Kron. Nordnet, DNB og Sbanken er også greie.
Rentefond er generelt billigst hos Sbanken, om du ønsker et bredt utvalg fra ulike fondsforvaltere. Skal du ha rentefond fra KLP, er de billigst hos KLP og DNB.
Steg 3: Skal du flytte fond?
Sammenlign så hva du betaler for fond i dag med hva de samme fondene koster hos andre fondstilbydere.
Selv ville jeg ikke funnet meg i å betale mer enn:
- 1,10% for aktive aksjefond
- 0,20% for globale indeksfond
- 0,20% for indeksfond norske aksjer
- 0,30 for indeksfond fremvoksende markeder
- 0,15% for likviditetsfond
- 0,50%-0,60% for høyrentefond
Ingen regel uten unntak. For eksempel finnes det enkelte aktive aksjefond som tar seg bedre betalt. Men det blir i så fall en egen vurdering i hvert tilfelle. Dessverre er det få aktive aksjefond som er verdt å eie, med noen få unntak.
Får du bedre pris på fond andre steder?
Hvis nei, flott!
Da er du allerede i gode hender.
Hvis ja, så bør du vurdere å flytte til noen som gir deg bedre pris.
Siden ulike fondstilbydere er best på ulike typer fond, kan det være utfordrende å få laveste pris på alle fondene. I så fall blir det en helhetsvurdering. Det vil si at du ser på fondene dine under ett, og vurderer hvor du samlet vil få best pris.
Steg 4: Sjekk hva slags konto fondene står på
Har du fondene dine på aksjesparekonto? Supert! Da kan du flytte fondene til en ny og billigere fondstilbyder uten å utløse skatt på gevinst.
Flyttingen skjer da gjennom en etablert flytteprosess, som jeg straks kommer tilbake til.
Uten aksjesparekonto utløses skatt på gevinst
Har du derimot fondene dine på en vanlig verdipapirkonto…
Da har jeg dårlige nyheter til deg. I så fall må du selge fondene og kjøpe dem på nytt der du vil flytte til, og det utløser skatt på gevinst. Det samme gjelder om du har fond i en kapital forsikring med investeringsvalg, som Nordnets Investeringskonto Zero.
Det er litt styr.
For ikke å nevne surt om du har opparbeidet deg en pen gevinst.
En mulig løsning: La fondene stå der de er i dag, og invester nye penger i de samme fondene der du får bedre priser. Slik unngår du å utløse skatt. Da slipper du også å ikke være investert de dagene det tar å selge fondene og kjøpe dem tilbake igjen.
Steg 5: Følg flytteprosessen for aksjesparekonto
Det er lett å flytte fond som du har på aksjesparekonto. Flytteprosessen er også omtrent lik, uansett hvilken tilbyder du ønsker å flytte fondene dine til.
Dette må du vite om flytting av fond på aksjesparekonto:
- Vanligvis vil alle fond på en aksjesparekonto flyttes
- Fond som ny fondstilbyder ikke tilbyr blir solgt og du får kontanter
- Flytting skal ta rundt 10 dager, men kan ta lenger tid
- Enkelte tar betalt for at du flytter aksjesparekontoen din fra dem
- Kjøp og salg mens flyttingen pågår vil forsinke prosessen
Flytte fond på aksjesparekonto på 1-2-3
Under ser du hvordan du går frem for å flytte fond på aksjesparekonto,
Steg 1: Registrer deg først som kunde og åpne aksjesparekonto hos fondstilbyderen du vil flytte fond til.
Det gjør du vanligvis via nettsiden til den tilbyderen som du vil flytte fondene dine til. Hvis de har en app kan du vanligvis også registrere deg der.
Steg 2: Deretter fyller du ut et flytteskjema som du finner på nettsiden hos fondstilbyderen du vil flytte til, og prosessen er i gang. Skjema dukker opp som del av kundereisen når du registrerer deg som ny kunde og velger “flytte fond”.
Merk at enkelte tar et gebyr når du flytter fra dem. For eksempel tar Nordnet 199 kroner pluss 199 kroner per fond du flytter. Handelsbanken tar 499 kroner, mens Sbanken, SpareBank 1 SMN og flere lar deg flytte gratis.
Steg 3: Aksjesparekontoen din flyttes så i helhet.
Det vil si at alle fondene og kontanter som du har på kontoen flyttes til den nye fondstilbyderen. Prosessen skal ikke ta mer enn rundt 10 dager. Men flytting av aksjesparekonto er en relativt manuell operasjon, så det kan ta lengre tid.
Husk at kjøp og salg på kontoen du flytter fra, vil føre til at det tar lengre tid.
Utfordringer med å flytte fond
Da jeg flyttet DNB Teknologi fra Nordea til Sbanken for noen år siden, tok
det over en måned. Men det er ikke noe nytt. Bloggeren Eivind Berg kom med denne tiraden, da det tok to måneder å flytte aksjesparekontoen hans i 2018.
Nylig kunne vi også lese om fondssparere som har ventet over to måneder på å flytte.
Problemet?
- Du risikerer å miste kontroll over verdiene du har i fond i en lengre periode, og vil ikke kunne gjøre endringer i porteføljen din mens flyttingen pågår.
- Fond som selges i flytteprosessen kan også bli stående i kontanter uten å være investert i markedet.
Dette er irriterende, men ikke et kjempeproblem for de fleste. I hvert fall så lenge den nye fondstilbyderen tilbyr fondene du flytter og du skal være investert lenge. Sparepengene dine vil være investert (så lenge du ikke selger) og du går ikke glipp av avkastning.
Problemer kan derimot oppstå om:
- fondene du flytter snart skal selges
- du må selge et eller flere fond og være i kontanter mens flyttingen pågår
Når fond snart skal selges
Si du kjøpte eiendomsfond som et veddemål på at eiendomsselskaper hadde falt for mye høsten 2023. Eiendomsfondet steg så 40%, og du ville sikre gevinsten. Hvis fondet var i ferd med å bli flyttet, ville du ikke få solgt før flyttingen var ferdig.
Da er det bare å håpe at fondet ikke krasjer mens du venter.
Når fond som flyttes selges
Si du hadde 500 000 kroner i KLP AksjeGlobal Indeks. De du skulle flytte til hadde ikke fondet, så det ble solgt og du var i kontanter under flyttingen. På grunn av “stor pågang” tok flyttingen tid, hele to måneder før du kunne kjøpe tilbake et lignende fond for pengene.
Hvor mye kunne du gått glipp av?
Vel, mye kan skje på to måneder. For eksempel steg KLP AksjeGlobal Indeks rundt 10% fra 21. januar til 21. mars 2024. I så fall ville du her gått glipp av omtrent 50 000 kroner.
Selvsagt kunne det gått andre veien også.
Men aksjemarkedet har en tendens til å stige mer enn det faller. Sjansen er derfor størst for å gå glipp av avkastning om du ikke er investert.
Tips til å flytte fond fra Finansnerden
Selv prøver jeg derfor å minimere verdiene som blir låst når jeg flytter fond på aksjesparekonto. Spesielt om det gjelder fond i den spekulative delen av Fuck You Money porteføljen min, hvor jeg ikke vil risikere å bli “låst” mens flyttingen pågår.
Under har du et eksempel på hvordan jeg gjør det.
Slik flyttet jeg ODIN Small Cap fra ODIN til Sbanken:
- Registrerte meg som kunde og åpnet aksjesparekonto hos Sbanken
- Spareavtale i fondet ble opprettet hos Sbanken og avsluttet hos ODIN
- Solgte andeler i fondet hos ODIN tilsvarende innskuddet på aksjesparekontoen (for å ikke utløse skatt på gevinst). Samtidig kjøpte jeg for samme beløp hos Sbanken.
- Flyttet pengene fra salget ut av aksjesparekontoen til der pengene til kjøpet kom fra
- Startet prosessen med å flytte aksjesparekontoen med de gjenværende fondsandelene i ODIN Small Cap fra ODIN til Sbanken
Dette er ikke for alle, men det er sånn jeg gjør det selv. Samtidig er eksempelet enkelt. Hva om jeg i stedet hadde flere fond på en aksjesparekonto, og kun ønsket å flytte et av dem?
Vel, da blir det med et mer komplisert…
For å oppsummere: Sjekk om du får fondene dine billigere et annet sted. Undersøk så hvordan du eier fondene. Står de på aksjesparekonto? Flott, da kan du flytte uten å utløse skatt. Bare følg flytteprosessen for aksjesparekonto. Hvis ikke må du selge for så å kjøpe på nytt, og det utløser skatt på gevinst.
Hei.
Bra folkeopplysning dette. Et lite moment bare når det gjelder fondskonto (også kalt investeringskonto zero, unit linked, kapitalforsikring, etc). Det er ikke skattemessig realisasjon å flytte fra en tilbyder til en annen. Men fondene må først selges hos nåværende livselskap (det er jo livselskapet som står som eier av fondene), så flytter man kontantene til fondskonto i nytt livselskap og kjøper de samme fondene igjen. Pengene beskattes først når de tas ut av fondskontoen.
Hei Geir,
Hyggelig å se deg i kommentarfeltet! Visste ikke at man kunne flytte kapitalforsikringer med investeringsvalg? Kan virke som at det varierer litt fra en aktør til den neste, om jeg ikke roter nå? Skjønte for eksempel på Nordnet at innholdet på deres investeringskonto Zero ikke kunne flyttes uten å realisere skatt på gevinst.
Hei.
Skattereglene er slik, men er veldig uklar info om dette på aktørnes nettsider. Du kan jo høre med Nordnet, om deres praksis og kundeopplysning på dette. Om det er slik at en aktør kan nekte å flytte forsikringsverdien til en annen aktør, slik at kunden ved flytting blir tvunget til realisasjon, vet jeg ikke.
Mvh
Geir
Hei
Skattereglene er i alle fall slik. Men om en aktør kan avstå fra å flytte forsikringsverdien innenfor ordningen til et nytt selskap, slik at kunden tvinges til realisasjon ved bytte, vet jeg ikke.
Mvh
Geir