Aksjeporteføljen endelig over kr 500.000,-!

Indeksfondene har utviklet seg relativt flatt siden sist, men aksjeporteføljen setter ny rekord.

Aksjeporteføljen er opp fra kr 473.687,- til kr 510.029,5 siden 15 mars i år. Det er en økning på akseptable kr 36.342,5. I motsetning til sist, så er mesteparten av verdiøkningen denne gangen innskutte midler. Jeg har handlet indeksfond for hele kr 30.350,- denne perioden. Utover fast sparing på kr 5.500,- i KLP-fondene, så handlet jeg andeler i iShares MSCI EAFE Value Index ETF(EFV) for kr 24.850,-. Justert for disse handlene er aksjeporteføljen opp ca. 1,3% siden forrige porteføljeoppdatering.

Som nevnt i forrige oppdatering, så synes jeg amerikanske aksjer er stivt priset. Jeg har derfor prioritert kjøp av EFV fremfor Vanguard Value ETF(VTV). Faktisk har jeg stokket om på rekkefølgen for kjøp av børsnoterte indeksfond(ETF`er) ut året. Mer om det nederst i dette innlegget.

Tabell: Aksjeporteføljens innhold og verdier 15 april 2016.

Finansnerden aksjeportefølje april 2016

 Aksjeverdiene fortsetter å stige

Med siste kjøp er utviklingen i aksjeverdiene fortsatt positiv. Siden 31 desember 2015 er Fuck You Money Porteføljen opp ca. 16,8%, eller kr 73.517,5, inkludert alle innskudd. Det er alltid hyggelig å se verdiene av ens investerings stige til nye høyder.

Av diagrammet nedenfor ser du hvordan verdiene i aksjeporteføljen har utviklet seg siden 15 mars 2014 og frem til i dag. Ettersom aksjemarkedet har vært ganske flatt siden jeg startet Fuck You Money Porteføljen, så er brorparten innskutte midler hittil.

Les også: Hvorfor du trenger Fuck You Money

Diagram 1: Fuck You Money Porteføljens utvikling siden 15 mars 2014 og frem til 15 april 2016.

Fuck you money porteføljen april 2016

Indeksfondenes utvikling forsiktig positiv

Alle indeksfond er litt opp siden sist. Best var Vanguard Value Small-Cap ETF(VBR), som la på seg 4,24%. Indeksfondet består av små amerikanske verdiselskaper, og har hengt etter resten av markedet siden finanskrisen. Nest og tredje best var KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks 2 og Vanguard Value ETF(VTV) med avkastning på henholdsvis 2,48% og 2,4%. Svakest utvikling hadde KLP AksjeNorge Indeks 2, som følger hovedindeksen(OSEBX) på Oslo Børs.

Diagram 2: Indeksfondenes utvikling 15 mars til 15 april 2016(KLP AksjeGlobal Indeks 4 i oransje).

Indeksfondenes utvikling i april

Avstanden til aksjeporteføljens målbilde snevres inn

Kjøpet av andeler i EFV for kr 24.850,- bringer porteføljen mer i balansen med hva jeg ønsker. Likevel utgjør de to største KLP-fondene rett under 60% av porteføljen. Det er ikke optimalt, men naturlig siden jeg fortsatt er i fasen hvor aksjeporteføljen bygges. Med tiden vil porteføljens sammensetning bli mer i tråd med målbilde nede til høyre i oransje.

Diagram 3: Aksjeporteføljens sammensetning per 15 april 2016 i forhold til målbildet(oransje).

aksjeporteføljen vs målbilde i april

Stokker om på «hva jeg vil kjøpe i tiden fremover»

Jeg har stokket om på rekkefølgen for kjøp av børsnoterte indeksfond(ETF`er).

Grunnen er enkel.

Jeg synes nemlig prisingen i amerikanske aksjer er blitt stiv i forhold til andre regioner. Jo høyere prising, desto lavere fremtidig avkastning kan vi forvente.

Europeiske aksjer har hengt etter amerikanske siden ca. 2010. Jeg finner det derfor naturlig å kjøpe mer iShares MSCI EAFE Value ETF(EFV) fremfor Vanguard Value ETF(VTV). Joda, ting ser ikke pent ut for Europa. Økonomiene hangler av gårde, og flere av landene har innført negative renter. Fordelen med alt dette rotet er at det gir en hyggeligere verdsettelse i aksjemarkedet. I hvertfall sett i forhold til amerikanske aksjer. Faktisk er verdsettelsen av europeiske aksjer nå tilbake på nivåer ikke sett siden smellen i 2011, og rett i nærheten av hva vi så under finanskrisen.

Diagram 4: Prising av amerikanske vs. europeiske aksjer målt ved CAPE(kilde: A Wealth of Common Sense).

CAPE for EU vs. US aksjer

For mer om dette anbefaler jeg innlegget «Are European stocks cheap, or is the U.S. expensive?» fra Ben Carlson hos A Wealth of Common Sense. Kort oppsummert skriver han:

  • Europeiske aksjer handles til en stor rabatt i forhold til amerikanske aksjer
  • Europeiske aksjer har gitt vesentlig dårligere de siste fem årene
  • Europeiske aksjer generelt gir ca. 1,2% mer i utbytte
  • Husk at dette ikke betyr noe før det betyr noe. Prisingen trenger nemlig ikke å være logisk på kort sikt

Med dette friskt i minne har jeg laget en ny plan for kjøp av børsnoterte indeksfond ut 2016.

Kjære lesere, hvordan har deres investeringer utviklet seg den siste måneden? Og hva synes dere om prisingen i amerikanske aksjer sett i forhold til andre regioner?

Gjør bedre valg med sparepengene dine

Bli med 7 500+ andre og få Finansnerdens 5 min. gratis ukentlig nyhetsbrev om sparing og investering.

    En e-post hver mandag og du kan melde deg av når du vil

    12 kommentarer om “Aksjeporteføljen endelig over kr 500.000,-!”

    1. Jeg er enig i at europeiske aksjer og emerging markets-aksjer ser mye mer attraktive ut for tiden enn amerikanske aksjer. Det har de egentlig gjort i en del år, men kanskje i enda større grad nå enn for ett til to år siden. Jeg velger fortsatt å kjøpe mer i Europa og emerging markets enn markedsvekt tilsier, men jeg kjøper litt av alt. Man kan jo ta feil…

      Hva kjøper månedlig du utenom ETFene? De fondene oppgitt i sektordiagrammet?

      Svar
      • Hei Selster,

        Jeg har fast sparing i KLP AksjeFremvoksende Markeder 2, KLP AksjeGlobal Indeks 4 og (utrolig nok) KLP AksjeNorge Indeks 2. Skal du sette sammen en portefølje kan du droppe den siste.

        Svar
    2. Hei,

      har blitt en ivrig leser av bloggen din har to kommentarer til portfolioen din:

      1. Hvis jeg ser på fordelingen din, så har du mye vekt på “value” og bygget deg en en slags “global developed value” oppsett bestående av:
      Vanguard Value (US Large Cap Value)
      Vanguard Small Cap Value (US)
      iShares MSCI EAFE Value (Value exkl. US/CAN)

      Jeg kjenner til debatten value vs growth og jeg har bestemt meg å ikke velge en side. Grunnen til det er at jeg synes at value andeler har en pris som er allerede ganske høyt (og betyr at fremtidig avkastning er moderat), vs. growth som har høyre risiko men også mulighet for bedre utvikling. Derfor velger jeg å bare følge markedet som betyr at KLP AksjeGlobal er et bra valg (cirka 60% er i USA, resten i andre developed markeder) etter min mening.

      2. Når det gjelder Europa så er det vanskelig å bedømme den politiske situasjonen. Det er riktig at amerikanske aksjer er dyrere, men på den andre siden har USA en bedre styring og fremstår som ett markedet. I Europa finnes det mange kriser, både politisk og økonomisk og akkurat nå er det uklart hvordan utviklingen går videre. Jeg forventer at det finnes noen land som blir “vinner” av situasjonen, mens andre taper. Klart er at det finnes mange problemer som kan ikke løses med en gang. Min personlig forventning er at de europæiske markedene utvikler seg flat fremover. Derfor har jeg undervektet Europa i min portfolio og avventer.

      Jeg har heller bestemt meg å investere i en sektor som jeg synes har en fremtid og det er global helse (iShares Global Health Care IXJ). Derfor ser min portfolio slik ut:
      60% MSCI USA index
      20% EM (derfra 50% kina)
      20% Global Health Care (derfra 60% USA, 40% developed).

      Jeg har for mye vekt på USA, derfor er neste investeringsrunde planlagt å gå til utvalgte land i enten Europa eller Asia.

      Svar
      • Hei Chris,

        Setter alltid pris på reflekterte innspill.

        En ting angående europeiske aksjer. Jeg har alltid vært fan av å kjøpe aksjer i dårlige tider. Ettersom EU nå sitter til halsen i møkk, så er det godt mulig at dagens nivå er attraktivt. Ting trenger nemlig bare å bli «litt bedre» før ting begynner å røre på seg. Det viktigste er uansett å ha en fornuftig plan, for så å holde seg til denne.

        Svar
    3. Bra spalte,som vanlig ! Synes også EU ser skummelt ut masseutvandring fra Porttugal halv mill siste åra,umulig å få jobb i Spania uten bekjente samme hvor god utdannelse. Når du i tillegg ser at hele middelhavsområdet er korrupt,eneste sikre måten å bli garantert rik der er å bli politiker. Hørt om dronningen av Marbella (ordfører ) Når Guardia Sivil slo til på hjemsted uttalte de at det var så godt som umulig å hjemme mer 500€ sedler! Med gode kunnskaper om Spania vet jeg det er likt i de fleste kommuner,de har fått en liten oppsving pga boligbygging ,men så mye ledig det er ! En kan si at en pisser i buksa for å holde seg varm! Når Frankrike også er på stupet og immigranter i tillegg. Nei,så dyktige er ikke Tyskland,går for andre plasser enn Europa,dessverre.

      Svar
      • Hei Torstein,

        Hyggelig å høre at du likte innlegget. Ja, EU ser helt grusomt ut. Men det er nettopp i slike tider aksjer kan kjøpes til en fornuftig pris. Jeg kjører på, så får vi se hva fasiten blir med tiden. Er forsiktig optimist. Når nyhetsbilde er så dårlig, så skal det ikke mange lysglimtene til før prisingen begynner å ta seg opp igjen. Som sagt, forsiktig optimist her altså.

        Svar
    4. Grættis med 500 000 ,- Og takk for gode innlegg og masse bra lesestoff. Det er så digg å slippe å lese seg opp på masse vranglære og dårlige sparetips.
      30% klp fremvoksende
      70% klp lavbeta
      Ikke valutasikret.
      fast sparing med value averaging. Holder også foreløpig igjen en grei slump .
      Mer eksponering mot EU høres jo veldig fornuftig ut. Spørs om jeg ikke slenger meg på.

      Svar
      • Hei Thomas,

        Takk! Hyggelig å høre at du liker bloggen. Er alltid en sucker for komplimenter 🙂

        PS. Husk at du allerede eier en god slump europeiske aksjer gjennom KLP Lavbeta

        Svar
    5. Imponerende fart på porteføljen din, gratulerer!

      Er enig i at prisnivået på amerikanske aksjer ikke ser særlig attraktivt ut….etter planen skal jeg kjøpe Vanguard Small-Cap Value (VBR) nå i Mai, men har lekt med tanken på å kjøpe iShares EAFE Small-Cap (SCZ) istedenfor og kjøpe VBR i September…men da ville jeg jo bryte med planen…..men det viktigste er vel å kjøpe -NOE- 🙂

      Det var mye morsommere i Februar, når alt var på salg!

      Svar
      • Hei Gjest,

        Takker og bukker. Fortsatt langt i gjen. Ellers, ja, februar var mye morsommere for en som er på kjøperen!

        Svar
    6. Ok. Takk for tips angående eksponering mot Europa mellom klp lavbeta. Eier vel kanskje nok ja.
      Februar var gøy. Var så heldig å få starte hele sparingen nedi bunnen der en plass. Håper på flere sånne dipper. Mye lettere å ønske de velkommen etter å ha rotet rundt i innlegg og lesestoff inne på bloggen din.

      Svar
      • Hei Thomas,

        Ja, ingen ting er bedre enn fallende børser for en som er på kjøperen. Satser på mer av slikt i tiden fremover!

        Svar

    Legg igjen en kommentar

    Lyst på mer?

    Bli med 7 500+ andre og få Finansnerdens 5 min. gratis ukentlig nyhetsbrev om sparing og investering.

    🧠kunnskapen du trenger for å få sparepengene til å vokse
    📈hva som skjer i markedene enkelt forklart
    🤓dypdykk i fond og spareprodukter
    💵hvordan Finansnerden investerer
    🤩ekslusivt innhold

    En e-post hver mandag og du kan melde deg av når du vil