15 boktips for deg som investerer i aksjer

Boktips for deg med interesse for aksjer og fondssparing

Her har dere bøkene alle med interesse for å investere i aksjer bør få med seg. Som investorer har vi alle en plikt til å utdanne oss selv. Det er nemlig nødvendig for å kunne oppnå en fornuftig avkastning på pengene våre. Dessverre evner folk flest ikke en gang å vurdere hvorvidt et fond er bedre enn det neste. Heldigvis er det aldri for sent å ta grep. Start gjerne med bøkene jeg har listet nedenfor. Samlet tar de for seg viktige prinsipper ved det å investere i aksjer og fond, og å skru sammen investeringsporteføljer.

1. The Intelligent Investor, Benjamin Graham

Denne klassikeren har kanskje bidratt mest til hvordan jeg vurderer aksjer. Kall den gjerne «bibelen» når det kommer til verdibasert investering og fundamentalanalyse. Selv om boken er fra steinalderen, så er Graham`s visdom like aktuell i dag som da den ble skrevet. Hadde jeg hatt vett nok til å lese den tidligere, så ville jeg ha spart mye penger i tiden før finanskrisen.

2. The Snowball, Alice Shcroeder

Den eneste autoriserte biografien om verdens mest respekterte investor, Warren Buffett. Her får vi et unikt innblikk i hans oppvekst, arbeid, utfordringer, triumfer og mange bommerter. Kanskje mest interessant er å se hvordan han bygde seg opp fra ingen ting til å bli en av verdens rikeste. Boken avkler Buffett for den knallharde forretningsmannen han faktisk er.

3. A Random Walk Down Wall Street, Burton Malkiel

Boken plukker i fra hverandre alle metoder, som aktive forvaltere benytter i jakten på den hellige gral. Nemlig å slå referanseindeksen. Med sine 470 sider er det en imponerende samling argumenter for hvorfor aktiv forvaltning er tøv. Kort sagt, boken som overbeviste meg om at indeksfond er tingen for brorparten av aksjeporteføljen.

4. The Four Pillars of Investing, William J. Bernstein

Dette er en av mine favorittbøker, og gir en super introduksjon til grunnleggende teori, historie og psykologi. Sagt enkelt, så viser den hvordan du kan sette sammen en vinnende portefølje av indeksfond på egen hånd. Selv om boken er for ferskinger, så er det den som har inspirert hvordan jeg selv tenker om rebalansering og porteføljekonstruksjon.

5. Common Stocks and Uncommon Profits, Philip A. Fisher

Du har kanskje ikke hørt om Philip Fisher? Det er ikke så rart, da han var en relativt tilbakeholden fyr. Likevel tegnet han ned sin enorme visdom om verdibasert investering i dette mesterverket av en bok.

6. Extraordinary popular delusions and the madness of crowds, Charles Mackay

Jeg har enda ikke lest denne boken ferdig, men Karl Oscar Strøm hos Nordnet sier:

Boken gir en veldig god beskrivelse av noen helt fantastiske bobler som «Missisippi-spekulasjonen» og «The South Sea Bubble» fra tidlig 1700-tall. Særlig den siste lignet faktisk veldig på IT-boblen, eller det som vi kanskje om noen år kommer til å kalle Oil-Service boblen i Norge.

7. Black Swan, Nassim Nicholas Taleb

Denne boken handler om effekten av store, uventede hendelser og hvordan vi har en tendens til å søke enkle forklaringer på dem. Jeg liker særlig hvordan forfatteren forklarer hvorfor vi bør ignorere hva økonomer, aksjeanalytikere og ikke minst politikere har å si om fremtiden. Det har seg nemlig slik, at de ganske enkelt ikke har peiling. Nassim har et underholdende språk, men jeg mistenker at han er en smule høy på seg selv.

8. Winning the Loser’s Game, Charles Ellis

Dette er boken for enhver som jakter langsiktig avkastning i aksjemarkedet. I mer enn 30 år har Ellis fortalt oss hvordan aksjemarkedet faktisk fungerer, og hva vi kan gjøre for å unngå vanlige feil.

9. Free Capital – Guy Thomas

Boken forteller tolv historier om relativt vanlige mennesker, som i dag lever av å forvalte sine egne penger. Det er kanskje ikke bragd hvis man allerede var rik, men flesteparten av disse startet med beskjedne midler. Ut i fra en serie intervjuer, viser forfatteren deres investeringsstrategier, visdom og livsstil. Hver eneste av dem har klart å bygge en formue på mer enn ca. NOK 13 millioner – hovedsakelig fra å investere i aksjemarkedet.

10. Where Are the Customers’ Yachts?, Fred Schwed Jr.

Jeg slet med å legge fra meg denne. Med en humoristisk tvist, beskriver forfatteren det «virkelige» Wall Street. Bokens tittel viser til en historie om en besøkende, som beundret de strøkne yacht`ene eid av bankfolkene i New York. Naiv som få, spurte han hvor kundenes båter var. Dessverre hadde ikke kundene råd til så fine båter. Det til tross for at de fulgte bankfolkets investeringsråd.

11. One Up On Wall Street, Peter Lynch

Lynch er kjent som en av de virkelig gode fondsforvalterne igjennom tidene. I denne boken forteller han hvordan han klarte å levere fantastiske resultater under tiden som forvalter av «Magellan» fondet hos Fidelity Investments.

12. Common Sense on Mutual Funds, Jack Bogle

Her deler Bogle, grunnleggeren av Vanguard sin visdom om det å investere i aksjefond. Gjennom tidløse råd forteller han hvordan du kan skru sammen din egen investeringsportefølje, som på sikt vil slå brorparten av proffene på Wall Street.

13. Poor Charlie’s Almanack: The Wit and Wisdom of Charles T. Munger, Peter Kaufman

Her får du visdommen til Charlie Munger, Warren Buffett sin håndtlanger i Berkshire Hathaway servert mellom to permer. Det inkluderer alle hans foredrag, presentasjoner og offentlige kommentarer. Boken er skrevet og satt sammen i samarbeid med både Charlie selv og Warren Buffett.

14. Your Money and Your Brain, Jason Zweig

Jason er en av mine favoritt skribenter. Her ser han på hva som foregår i hodene våre når vi sysler med penger. Ikke bare forklarer han hvorfor vi gjør idiotiske finansielle beslutninger, men han ser også på hvordan vi kan unngå dem. Alt er basert på fasinerende forskning fra et spennende fagområde, som kombinerer psykologi, nevrologi og økonomi.

15. Hvordan tape penger i aksjemarkedet, Richard Paulsen

Mye penger går tapt i aksjemarkedet, som følge av uvitenhet. Denne boken søker å gjøre noe med det. Gjennom vittige historier, som vil hjelpe deg å bedre forstå risikoen du tar, så gir forfatteren gode råd om hvordan du kan unngå de verste brølerne.

Sånn, da har dere litt lesestoff å bryne dere på frem mot jul 🙂

PS: I tillegg anbefales boken «Value Investing: From Graham To Buffett and Beyond» av Bruce Greenwald et al.

Kjære lesere, hva er deres egne favoritt bøker? Og er det noen bøker dere savner på listen ovenfor?

Gjør bedre valg med sparepengene dine

Bli med 7 500+ andre og få Finansnerdens 5 min. gratis ukentlig nyhetsbrev om sparing og investering.

    En e-post hver mandag og du kan melde deg av når du vil

    6 kommentarer om “15 boktips for deg som investerer i aksjer”

    1. Hei, veldig bra liste. Tror skal vurdere et par bøker av disse du lister her. Kan jeg også foreslå «Value Investing, from Graham to Buffet and beyond». Bygger på Graham og Buffet plus en del andre tilhengere av verdi investering.
      I tillegg ville jeg anbefale «Safe strategies for financial freedom», Tharp, Barton, Sjuggerud. Lett å lese og anbefales til nye investorer eller de som vil bygge formue.
      Mvh
      Nikolas

      Svar
    2. Tipset fra Nikolas Adam støtter jeg. Value Investing, av Bruce Greenwald et al. er en fin bok. Jeg vil også fremheve en lite klassiker av Seth Klarman som het Margin of Safety. Den ble skrevet i 1991 og er nå nesten umulig å oppdrive i trykket form (hvis du ikke vil punge ut noen tusen dollar). Klarman viste seg i ettertid å bli en av verdens beste investorer.

      Svar

    Legg igjen en kommentar